Wist je dat mensen ongeveer 67% onthouden van wat ze zien en slechts zo’n 16% van wat ze horen? Een groot deel, bijna 88% van de mensen is namelijk ‘beelddenker’. En denkt dus niet in tekst of cijfers. Onze hersenen zijn met name ingesteld op het verwerken van beeld. Een uitleganimatie video is daarom een hele krachtig methode om informatie op een eenvoudig te begrijpen manier over te brengen. In een uitlegvideo vertaal je ideeën en processen naar getekend beeld en zorg je er zodoende voor dat informatie sneller blijft hangen en beter wordt onthouden. Nog meer statistieken van videoconsent zien?

Wat is een uitleganimatie video?

In het kort: een uitleg video ook wel animatie video, explainer video of uitleganimatie video genoemd is een korte video (60 – 90 seconden) waarin complexe ideeën, diensten, producten of processen op een eenvoudige en heldere manier worden uitgelegd. Enkele voordelen van een uitlegvideo zijn; ze zijn breed inzetbaar. Bijvoorbeeld voor de uitleg van de werking van een verbrandingsmotor of je kan een uileg animatie gebruiken wanneer je een strategische koerswijziging aan je medewerkers wil, presenteren.

Waarom je een uitleganimatie video nodig hebt!

Kort door de bocht: dat hangt helemaal af van de boodschap die je over wil brengen. Al onze uitlegvideo’s zijn altijd op maat gemaakt. Voordat we van start gaan met de ontwikkeling daarvan, kijken we daarom altijd eerst samen met onze opdrachtgever naar de doelstellingen van de uitlegvideo.. Soms heeft de animatie als doelstelling om te informeren. Terwijl de andere uitlegvideo als doel heeft om de conversie van een website te verhogen.

Hieronder daarom een overzicht van veel voorkomende doelstellingen:

• Conversie verhogen. Met een uitlegvideo verhoog je je bezoekersaantallen naar je website. Door bijvoorbeeld op de website van je startup een startup animatie te plaatsen van je dienst, product of idee creëer je een helder begrip bij je toekomstige klant. Een uitleg animatie zorgt ervoor dat je potentiële klanten langer blijven hangen en eerder overgaan tot een Call-To-Action

• Vergroot je naamsbekendheid en merkwaarde.
Een animatie video vergroot de waarde van je bedrijf of organisatie. Misschien nog wel veel belangrijker, een uitleg video is gemakkelijk te delen op internet. Zo kan je de uitlegvideo eenvoudig delen op social media (social content), plaatsen op je eigen website maar ook d.m.v. videomarketing je animatie video inzetten als online commercial. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan een pre-roll campagne op Youtube.

• ROI verhogen. Uit een onderzoek van McMurry/TMG blijkt dat maar liefst 85% van de consumenten sneller een product koopt wanneer ze een begeleidende uitleg video hebben gezien.

• Verhelderen. Een uitlegvideo werkt verhelderend bij het uitleggen van een product, concept of dienst. Daarnaast kan een animatie eenvoudig inzicht geven in complexe situaties door informatie visueel te maken en te rangschikken.

• Klantbegrip creëren. Een uitlegvideo is je ideale pitch. Leg in 60-90 seconden uit wie je bent, wat je doet en waarom klanten jou moeten zijn. Met een uitleganimatie video kun je jouw boodschap op elk moment van de dag over de hele wereld pitchen, zonder er zelf bij te zijn.

Hoe komt een uitleganimatie tot stand?

De productie van een uitleganimatie video is een ingewikkeld en tijdrovend proces. Maar met onze beproefde methode maken we dit proces gestroomlijnd, transparant en inzichtelijk voor onszelf, maar ook voor onze klanten. Zo weet je op basis van een overzichtelijke planning precies wanneer je diverse deliverables moet aanleveren, maar ook wanneer je van ons bijvoorbeeld een eerste versie van het storyboard kan verwachten. Deze methode geeft klanten daarnaast voldoende mogelijkheden voor creatieve input, feedback en correctierondes.

Ons proces: hoe maakt visualindustries een uitleganimatie.

1. Analyse
We beginnen met een gesprek. Dat kan telefonisch, maar liever face-to-face. We willen alles van je weten. We leren over je organisatie, het project en wat het doel van de animatie is.

2. Ideation
Nadat we alle informatie als een spons hebben opgenomen, verwerken en rangschikken we alle informatie. We werken graag visueel dus in deze fase gebruiken we moodboards, schetsen en plaatjes ter inspiratie om te komen tot één of meerdere ideeën.

3. Verhaal
Het verhaal beschrijft middels een voice-over vriendelijk script wat er in de animatie gebeurt. De voice-over tekst wordt geschreven op basis van onze analyse en de doelstellingen die zijn gesteld.
Wanneer je al een script hebt geschreven dan passen we het aan zodat het gebruikt kan worden in de animatie.

4. Stijlontwikkeling
Iedere animatie heeft een eigen visuele stijl. Om tot deze unieke stijl te komen ontwikkelen we voor elke nieuwe opdracht verschillende stijlen. Hierbij houden we rekening met het beoogde publiek, de bestaande merk- en huisstijl maar ook houden we rekening met de boodschap.

5. Storyboard
Wanneer je een akkoord hebt gegeven op het voice-over vriendelijke script, maken we een storyboard. Het storyboard is eigenlijk een soort strip verhaal. Je kan nu goed zien hoe het script en de beelden samenwerken. Ook tekenen we het storyboard al in de stijl van de animatie. Hiermee gaat het verhaal nog meer leven.

6. Voice-over
Op basis van je wensen zoeken we in onze database naar een aantal geschikte voice-over stemmen. Samen nemen we het script door en geef je aan waar de stem op moet letten bij het inspreken.
De door jou gekozen stem neemt vervolgens het geaccordeerde script op in zijn home-studio. We sturen je het audiobestand op zodat je kan luisteren. Mocht het nodig zijn dan kan je  eventuele wijzigingen aanvragen.

7. Productie
Wanneer je tevreden bent met de stijlontwikkeling, het storyboard en de opgenomen voice-over, beginnen we met de productie van de animatie! De illustraties uit het storyboard worden voorbereid en opgeruimd zodat ze kunnen worden geïmporteerd in onze animatie software (Adobe After Effects).

8. Sound Design
We zijn nu bijna klaar. Er wordt muziek en/of geluidseffecten toegevoegd om de animatie af te ronden. In deze fase kan je kiezen om gebruik te maken van stockmuziek en stock sound effects. Of je kan ervoor kiezen om speciaal muziek te laten componeren.

9. Oplevering
Het moment is daar. Je kan de uitlegvideo nu voor het eerst in zijn geheel bekijken. Graag ontvangen we je feedback zodat we de laatste aanpassingen kunnen verwerken. En wanneer de animatie dan echt klaar is sturen we je een HD video bestand in ieder gewenst format. We bieden ook technische ondersteuning voor het gebruik van je uitlegvideo en advies over je marketing- en video distributiestrategie.

Wat is de productietijd van een uitleg video?

Gemiddeld is de productieperiode van een uitleganimatie video 4 – 6 weken, Dit is exclusief de tijd om feedback te verzamelen en aanpassingen te verwerken. Een volledige tijdpad kan variëren van 6-10 weken. 

Productieschema

Pre-Productie Planning
1 – 2 WEKEN

• Doornemen opdrachtomschrijving + briefing
• Bespreken en ondertekenen offerte.
• Script te schrijven op basis briefing
• Opdrachtgever herziet en past script aan.
• Def maken voice-over vriendelijk script en accorderen
Selectie voor Voice-over artiest door klant

Productie
1 – 4 WEKEN

• Productie van animatie
• Sound effects & music

Pre-Productie Design
1 – 2 WEKEN

• Doornemen script met voice-over artiest
Stijlontwikkeling.
Ontwerpen storyboard
• Opname voice-over
• Stijlontwikkeling beoordelen, aanpassen en accorderen
• Storyboard beoordelen, aanpassen en accorderen
Voice-over beoordelen, aanpassen en accorderen

Post Productie
1 WEEK

• 1e versie animatie verzenden voor feedback.
• Aanpassen animatie + audio (binnen geaccordeerde concept en storyboard)
• Opleveren animatie via WeTransfer.com

Wat kost een uitleganimatie video?

De kosten van een uitleganimatie video zijn sterk afhankelijk van o.a. de boodschap, het gewenste detailniveau, de illustratie- en animatiestijl, de complexiteit van de animatie en lengte van de video.  Kortom het is een maatwerk product dat je door specialisten laat maken en dus heel duur, toch?

Een simpele maar heldere uitleganimatie video (van 60 – 90 seconden) kost gemiddeld twee tot drieduizend euro. Een uitgebreidere variant met veel detail kost meestal rond de zes- à zevenduizend euro. Het tekenen en animeren van bijvoorbeeld verschillende karakters die acties uitvoeren is complexer dan enkel alleen geanimeerde tekst.
De investering moet daarom ook over meerdere jaren worden afgeschreven aangezien een goede animatie jaren mee gaat.

Jouw keuzes als opdrachtgever bepalen dus voor een groot deel de prijs. Maatwerk is vele malen complexer dan hergebruik van een standaard format. Het resultaat is dan ook sterk verschillend, net als het effect van de uitleganimatie video.

Overweeg je om een animatie te laten maken? Vraag vrijblijvend een offerte met doorlooptijden aan. Vertel ons iets over je project en we nemen graag contact met je op.

Wij gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te nemen (privacyverklaring)

[anr_nocaptcha g-recaptcha-response]