Wat is een uitleganimatie?

Een uitleganimatie, explainervideo of explainimation. Je bent er vast wel eens één tegengekomen tijdens het surfen op internet. Korte videos die een idee, complexe boodschap of dienst in simpele beeldtaal uitleggen. De meeste uitleganimaties behandelen vijf belangrijke punten.  1. Het probleem, 2. De oplossing, 3. De mogelijkheden en voordelen, 4. Hoe de oplossing werkt. 5. Call-to-action.  Om een uitleganimatie succesvol te maken, moet het verhaal kort en aantrekkelijk zijn, terwijl de gewenste informatie helder wordt doorgegeven. Wat je ook uitlegt, een uitleganimatie moet duidelijk maken wat je doet en activeren tot de volgende stap. Call-to-action!

Wanneer heb je een uitleganimatie nodig?

Een uitleganimatie is nuttig wanneer een potentiële opdrachtgever zich bewust is van het probleem of behoefte en op zoek is naar een oplossing daarvoor. Daarbij is het is van belang om te weten in welke fase van de ‘customer journey‘ de doelgroep de video bekijkt en via welk medium. Een uitleganimatie kan namelijk ook op meerdere plaatsen ingezet worden dan enkel op de landingspagina van je website.  Een explainer video kan je bijvoorbeeld ook gebruiken op; social media, product- of servicepagina’s, nieuwsbrieven, vakbeurzen en verkoopbijeenkomsten.

Een uitleganimatie laten maken?

Voor wie?

Een uitlegvideo kan handig ingezet worden voor zowel de interne als de externe communicatie. Visualindustries maakt daarom uitlegfilms voor diverse opdrachtgevers in verschillende sectoren. Denk hierbij aan bedrijven of organisaties in de financiële, de zorg en welzijn sector of het onderwijs. Maar we hebben ook animaties gemaakt voor events en sart ups. Ook ondersteunen wij merken en bureaus bij de productie van hun animatie content.

Meer over ons weten?

Hoe maakt visualindustries een uitleganimatie?

Voordat we van start gaan willen we eerst weten wie je bent, wat je product, dienst of onderwerp dat we willen uitleggen doet. Op basis van dit onderzoek komen we samen om te brainstormen. Op zoek naar wat we willen uitleggen en hoe we dat het beste kunnen doen. Hier komen goede en minder goede ideeën uit. We kiezen een aantal ideeën die we verder uitwerken om uiteindelijk tot het ultieme concept te komen. Soms gebruiken we een verhaal om het onderwerp te verhelderen, maar soms is het de visuele stijl die de boodschap brengt. Een goede uitlegvideo is in balans. Creativiteit vs. strategie. Het creatieve deel draagt bij aan de engagement. Terwijl de strategie juist zorgt dat de kijker gemotiveerd raakt om in actie te komen. Call-to-action!

Wat zijn de kenmerken van een goede uitleg animatie?

  • Kort: Niet langer dan twee minuten
  • Wees beknopt en duidelijk
  • Gebruik spreektaal
  • Zorg voor een duidelijke call-to-action!

Wat kost een uitleganimatie?

Afhankelijk van de stijl en complexiteit kost een uitleganimatie gemiddeld tussen de € 2000 en € 8.000. De prijzen verschillen sterk per bureau. Neem vooral je tijd, doe je huiswerk en zoek naar een team dat past bij je merk en kan produceren binnen je budget, planning en gewenste kwaliteit.

Wat is de productietijd van een uitlegvideo?

Gemiddeld is de productieperiode van een uitleganimatie 6 weken, Dit is exclusief de tijd om feedback te verzamelen en aanpassingen te verwerken. Een volledige tijdpad kan variëren van 8-12 weken. De productietijd van gefilmde uitlegvideo’s zijn meer omvattend (zoals bijvoorbeeld de planning van de acteurs, locaties, maar ook het schrijven van het script) en hebben daarom geen vastgesteld productie schema. Een gemiddeld tijdpad voor een gefilmde uitlegvideo is ongeveer 6-12 weken.

Hoe verspreidt ik mijn uitleganimatie?

Je explainer is klaar! En nu? Achterover leunen is geen optie! Hoe zorg je nu dat je animatie werkelijk wordt bekeken en hoe komt deze nu bij je doelgroep? De verspreiding kan via verschillende kanalen: YouTube, Vimeo, Facebook, Snapchat, Instagram en Vine. Het geschikte kanaal hangt helemaal af van je doelgroep. Wij adviseren je graag.

Over Visualindustries

Visualindustries uit Utrecht is een multidisciplinair ontwerpbureau met een voorliefde voor 2D animatie & illustratie. Je kan bij ons terecht voor o.a. een Animatie, Uitleg Animatie, Infographic, Data-visualisatie, Illustratie, Praatplaat of Event animatie.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!