Wat is een huisstijl?

Je hebt besloten! Je wilt een huisstijl laten maken of je huidige beeld erk laten re-designen. Een huisstijl ook wel branding genoemd is een visualisatie van je identiteit. Mensen onderschatten de kracht van een logo en/of een huisstijl, maar wanneer je bijvoorbeeld denkt aan een gouden M, dan weet iedereen dat dit de M van McDonnalds is. Dit soort grote bedrijven werken al decennia aan hun corparate branding  en dat loont. Ook al doe je niet zoveel aan reclame, een advertentie in de je lokale krant werkt beter wanneer mensen jouw logo herkennen. Een huisstijl ontwerpen doe je dus niet zomaar. Er moet goed over nagedacht worden.

Waarom heb je een goede huisstijl nodig?

Een huisstijl zorgt er voor dat alle uitingen van je bedrijf of organisatie één en dezelfde positieve associatie oproepen. Bedrijven die met één herkenbare identiteit naar buiten treden, plukken daar vroeg of laat de vruchten van.

Het belang van een goede huisstijl
 • Positief beeld van de organisatie (identiteit)
 • Aantrekkingskracht voor huidige en toekomstige klanten en medewerkers
 • Onderscheid ten opzichte van andere organisaties
 • Ordenen van beelddragende elementen
 • Hoge kwaliteit van communicatie
 • Duidelijke interne communicatie tussen medewerkers en afdelingen
 • Doelmatige communicatie (kostenbeheersing)
 • Heldere contacten met specialisten zoals uitgevers, marketingdeskundigen, automatiseringsdeskundigen, ontwerpers, tekstschrijvers, programmeurs en drukkers
Een huisstijl ontwerp laten maken?

Hoe maakt visualindustries een huisstijl?

Voordat we van start gaan willen we eerst weten wie je bent, wat je product, dienst of onderwerp dat we willen illustreren doet. Op basis van dit onderzoek komen we samen om te brainstormen. Op zoek naar wat we willen illustreren en hoe we dat het beste kunnen doen. Hier komen goede en minder goede ideeën uit. We kiezen een aantal ideeën die we verder uitwerken om uiteindelijk tot het ultieme concept te komen. Soms gebruiken we een verhaal om het onderwerp te verhelderen, maar soms is het de visuele stijl die de boodschap brengt. Een goede illustratie is in balans. Creativiteit vs. strategie. Het creatieve deel draagt bij aan de engagement. Terwijl de strategie juist zorgt dat de kijker gemotiveerd raakt om in actie te komen. Call-to-action!

Wat zijn de kenmerken van een goede huisstijl?

 • Passen bij de doelgroep
 • Juist kleuren gebruik
 • Goede link tussen verhaal en illustratie

Wat kost een huisstijl?

Een goede huisstijl kost geld, maar is tegelijkertijd ook kostenbesparend. Alleen al het vastleggen van standaardprocedures voor de vervaardiging van intern gebruiksdrukwerk als formulieren, declaraties, memo’s en verslagen kan onnodige kosten voorkomen.
Het loont de moeite het uitgavenpatroon op het gebied van producten die gebonden zijn aan de huisstijl, regelmatig aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Hoe verhouden de producten zich onderling, waar overlappen zij elkaar, waar ontstaan tegenstrijdigheden en hoe kunnen zinvolle combinaties worden gemaakt?
Ons tarief voor ontwerp is 90,– euro per uur, voor het uitwerken (dtp) is ons tarief € 75,– per uur. Het is niet ongebruikelijk om vooraf een vast bedrag af te spreken voor het ontwerp van een huisstijl, op basis van een schatting van de tijd die daarvoor nodig is.

Wat is de productietijd van een huisstijl?

De doorlooptijd van een grafisch ontwerp is uiteraard afhankelijk van de complexiteit van een opdracht. De doorlooptijd van bijvoorbeeld de ontwikkeling van een huisstijl varieert van 3 tot 8 weken. Opdrachten zoals het grafisch ontwerp van een advertentie of een poster binnen een reeds bestaande huisstijl kunnen we vaak binnen een paar dagen realiseren. Vaak wordt er bij complexe opdrachten een planning gemaakt die bestaat uit verschillende fases:

Conceptfase: deze bestaat uit de briefing, een brainstormsessie, onderzoek en wat eerste schetsen
Ontwerpfase: deze fase bestaat uit het grafisch ontwerp, het schrijven van teksten, beeldredactie en dtp. Bij het grafisch ontwerp van een logo werken we volgens de volgende methode;
Feedback moment 1: Hierin vertelt de klant en stellen we vragen. Wat moet het logo uitstalen, wat is de doelgroep, wat wil de klant bereiken etc. Met deze informatie gaan we aan de slag.
Feedback moment 2: Hierin laten we 3 verschillende grafische ontwerpen van logoʼs zien. Die worden besproken en er wordt een keuze gemaakt voor één grafisch ontwerp. het gekozen logo wordt desgewenst aangepast en verder uitgewerkt.
Feedback moment 3: Hierin worden de puntjes op de i gezet. Wij verwerken de laatste opmerkingen en het definitieve logo wordt vervolgens opgestuurd in verschillende bestandsformaten.
Vervolgens verzorgen we het grafisch ontwerp van een huisstijl.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!